Nu skall alla ledningar dras och lödas ihop.
Schemat hur det skall kopplas
Klicka två gånger för större bild. Observera att kopplingsschemat kan variera med tiden och stämmer kanske inte till 100% med bilderna som följer. I sådana fall är det schemat här nedan som gäller.
Lite beskrivningar (alltså inte allt) på hur det kopplas
Centrala jordpunkten
Borra hål i mitten längst fram i lådan, här används en bricka för att inte borra för nära kanten:
Tvinna en lämplig tråd och lämna plats för skruven i mitten. Sätt en skruv i hålet som borrades och skruva fast den med en mutter. Trä på den tvinnade tråden och skruva fast en mutter ovanpå. Dra åt den någorlunda hårt. Därefter lödas tråden så det blir lättare att löda fast jordtrådar:
Använda billiga RCA-kopplingar
Jag köpte några billiga RCA-hannar eftersom jag vill hålla kostnaden nere. De är totalt värdelösa som de är men kan bli lika bra som alla andra:
Sätt fast RCA-hanen och böj plåtbitarna enligt bilden. Det är nödvändigt eftersom lådan är liten och jag fäste ljudkortet lite för långt fram i lådan. Vid blå pilen ser vi varför dessa RCA-hanar inte är bra. Man har nitat fast signalledaren till signalstiftet som går in i RCA-honan i ljudkortet och de sitter inte alltid helt ihop och bildar på så vis ett glapp vilket blir förödande för mätningarna:
Här krävs det att vi lödar lite:
Här är det nu lödat och de billiga RCA-kontakterna är plötsligt lika bra som betydligt dyrare utom att dessa inte har försetts med ett tunt lager Guld. Guldet är till för att det skall bli bättre kontakt och att det inte skall ärga. Bättre kontakt blir det därför att Guld är mjukt och sjunker in i metall. Guld är en ädelmetall och kan inte ärga. Guldet finns på ljudkortets RCA-hona så denna behöver inget Guld:
Här har jag satt en RCA på plats. Gör på samma sätt för de andra två:
Koppla trådarna i lådan. Övre ljusblå ytan, frontpanelen, kopplades i föregående avsnitt. trådar som ligger tätt intill en svart tråd är skärmad kabel. ”Central GND” i bilden här nedan är central jord som beskrivs närmare här ovan. Vissa dragningar/lödningar förtydligas i bilder under denna bild. Klicka på bilden för nytt fönster, klicka på bilden i det nya fönstret för större bild. Lägg märke till att den undre panelen är upp och ner:
Löda trådar på RCA-kontakterna
Så här lödas kontakterna som tryckts in på ljudkortet. Signaltråden lödas vid den övre gula pilen och skärmen eller jord lödas vid den undre gula pilen:
Strömmen med filter
Strömkontakten kopplas enligt nedan. Lägg märke till att den ritade bilden är upp och ner:
Alla kontakter för ström ser inte likadana ut. Läs medföljande kopplingsschema eller mät med multimeter om kopplingsschema inte följer med kontakten.
Mikrofonförstärkaren in
Mikrofonkontaktens jord är metallörat som sticker ut vid den högra svarta pilen. Signal (+) är den lilla stången som sticker ut i mitten (röd pil). Den svarta pilen till vänster visar ljudkortets jord som andra ändans jord skall lödas fast i:
Potentiometern på bakstycket
Den skärmade tråden skall lödas enligt bilden till potentiometern på bakpanelen. Jord överst (svart pil) och signal till mitten (röd pil). Lägg märke till att den ritade bilden är upp och ner. Pilarnas färg motsvarar färgen i fotona:
Filtret in till slutsteget
Vid slutstegets lödstift ”in” lödas ett motstånd på 15k ohm (röd pil) och på andra sidan av motståndet lödas signaltråden. Mellan övre lödstift (jord, gul pil överst) och undre lödstift (signal in, undre gul pil) lödas ett motstånd på 1,2k ohm. Jorden från den skärmade tråden lödas mot jord på slutsteget (övre gul pil):
Förtydligande av ovan. Övre och undre gul pil motsvaras av övre och undre gul pil i bilden ovan medan röd pil motsvaras av röd pil i bilden ovan:
Strömfilter
Så här kan man koppla strömfiltret mot ”motorboating” (vit- och orange pil) som är en lågt pulserande effekt i elsystemet som kan uppstå när man filtrerar switshat nätaggregat (gul pil):
Filtret ovan mot motorboating kräver också en kondensator på ca 6800uF (inte kritiskt) och den kan monteras så här:
Innehåll
- MATROJIG Del 00 – Idén växer fram
- MATROJIG Del 01 – Design
- MATROJIG Del 02 – Delar
- MATROJIG Del 03 – Kopplingsschema
- MATROJIG Del 04 – Bygga effektförstärkare
- MATROJIG Del 05 – Bygga mikrofonförstärkare
- MATROJIG Del 06 – Montera ljudkort i lådan
- MATROJIG Del 07 – Bygga färdigt panelerna
- MATROJIG Del 08 – Montera slutsteget i lådan
- MATROJIG Del 09 – Montera mikrofonförstärkaren i lådan
- MATROJIG Del 10 – Löda ledningarna
- MATROJIG Del 11 – Slutmontering
- MATROJIG Del 12 – Konvertera nätaggregatet
- MATROJIG Del 13 – Funktionskontroll
- MATROJIG Del 14 – Inställning
- MATROJIG Del 15 – Mätmanual
Bygg mätmikrofoner
Läs mer
- Mätprogrammet REW som används av Matrojig
- Omfattande manual för REW
- Mer att läsa om REW och högtalarmätningar
- Forum för REW och högtalarmätning
Matrojig en enkel men mycket bra apparat för högtalarmätning