Hem » Är det en ny diktator vi ser

Är det en ny diktator vi ser

Under president Donald Trumps första månad vid makten har han genomfört en intensiv serie av beslut och initiativ som har tagit musten ur världens politiker. Reaktionerna har varit så överväldigande att många inte har haft tid eller kraft att reagera på den snabba förändringen både inrikes och i övriga världen.

Den metod som Trump och hans medarbetare använder kallas ofta ”flood the zone” eller ”shock and awe”, som togs fram av Steve Banner, vilket innebär att man slår till med så många beslut att ingen kan opponera sig mot allt. Förra mandatperioden var inte Trump beredd på det  men den här gången är administrationen mycket bättre förberedd på vad de kallar Projekt 2025.

Stephen Miller, en nära förtrogen till Trump och en kritiker av invandring, har varit en central figur bakom strategin denna gång och fungerar nu som rådgivare för inrikes säkerhet.

Trots att Trump förväntades rivstarta har hans motståndare inte lyckats hitta något sätt att stoppa honom. De första veckorna var demokraterna och medborgarrättsorganisationer helt oförberedda och förvirrade över den snabba förändringen. Det är först nyligen som de börjat samla sig för att organisera ett visst motstånd.

Domstolarna har dock tillfälligt stoppat några av Trumps beslut. Detta har lett till att vice president JD Vance sagt att Trump-administrationen förmodligen inte kommer att respektera domstolsbesluten. Detta har väckt oro för att USA är på väg in i någon form av diktatur.

Förutom sina egna presidentdekret har Elon Musk, utan att vara vald till något politiskt ämbete, haft ett stort inflytande på att förändra den federala administrationen, inklusive att lägga ner hela biståndsverksamheten. Många anser detta som olagligt, eftersom sådana förändringar borde kräva kongressens godkännande.

Trumps har en liten majoritet i både senaten och representanthuset men de republikanska ledamöterna har varit tysta och rädda för att opponera sig mot presidenten med vetskapen att de kan hamna ute i den politiska kylan.

Trump har också gjort flera i stort sett andra chockerande uttalanden som att han vill lägga beslag på Grönland och att Kanada ska bli USA:s 51:a delstat. Han ville  återta Panamakanalen vilket han också gjorde genom att hänvisa till avtal från 1800-talet. Hans förslag att tvångsdeportera alla palestinier från Gaza och förvandla området till en exklusiv badort har fått internationell kritik, där flera sagt att det är ett krigsbrott.

En annan extrem vändning i hans politik är hans försök att omvärdera relationerna med Ryssland. Trump har nyligen påstått att Ukraina är ansvarigt för kriget med Ryssland, trots att Ryssland är den som invaderade. Denna vändning utgör ett radikalt avsteg från USA:s tidigare utrikespolitik, där Ryssland betraktas som en av de största fienderna.

När Trump vann valet i november var det många som försökte vara optimistiska om hans framtida regeringstid, men nu börjar frågorna om hur världen kommer att förändras under hans ledarskap bli alltmer oroande. Om han fortsätter i samma takt kan han snart sitta på tronen som diktator. Steget är inte långt i USAs presidentsystem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer