Om bilder och förklaringar bara är på ena sidans panel skall det också göras likadant på andra panelen.
OBSERVERA: Om du använder en annan låda som har större mått än den valda lådan appliceras paneltexternas blad förslagsvis i mitten i höjdled och där man vill i sidled.
Paneltexterna skrivs bäst ut på overheadfilm (spegelvända). Om man istället använder papper bör pappret vara av lite blankare och av styvare typ.
Skriv ut paneltexterna
Vi börjar först skriva ut med papper för att justera utskriftsstorleken (det räcker med frontpanelen, justeringen fungerar också på bakpanelen).
Skriv ut ovanstående paneltexter på vanligt papper enligt denna beskrivning (som vi också använde här ovan) : Skriv ut i naturlig storlek.
När ovanstående är klart skall spegelvända paneltexter för overheadfilmer användas.
Orsaken till att de skall vara spegelvända är därför att man vänder dem vid montage för att få texten på insidan och på så vis skyddad.
Frampanelen spegelvänd:
Bakpanelen spegelvänd:
När rätt storlek trimmats fram stäng inte av skrivaren eller Paint för då ändras inställningarna tillbaka. Lägg i overheadfilmen i skrivaren med den matta sidan (den är lite skrovlig när man för fingrarna över) uppåt och skriv ut. Overheadfilmerna utskrivna:
Klipp ut paneltexterna med båda fram- och bakpanel på yttersta linjen för overheadfilmerna. Klipp också bort lite av hörnen. Testa och klipp igen om det skulle behövas:
UPPDATERING:
Det visade sig vara väldigt svårt att få overheadfilmerna på panelerna ner i skårorna på lådan. Det vill gärna bli buckligt efter man slitit med det. Istället kan man klippa utanför de bredare linjerna runt om utan att klippa ner mellan de två separerade sektionerna. Klipp bara rakt över till nästa breda linje. Resultatet blir betydligt snyggare och helt raka overheadfilmer som ligger platt mot panelerna. På köpet får man en låda som är enklare att öppna och stänga om det skulle behövas.
Placera nu overheadfilmen på panelen så att man kan läsa texten (rättvänd):
Borra hål i panelerna och montera komponenterna
Placera overheadfilmen exakt rätt på panelen. Fixera filmen på något sätt och märk ut borrhålen genom att trycka ett spetsigt verktyg igenom filmen så att det blir en fördjupning i panelen.
Mät komponenten som skall sättas fast i borrhålet och använd samma mått på borret och borra. Det är viktigt att mäta komponenterna som skall monteras eftersom de inte alltid har samma mått.
Tag ett större borr och för hand eller mycket försiktigt med borrmaskinen skär bort graderna som bildas när hålet borrades:
Borrhålen kan komma lite utanför där de skall hamna. Det löser man genom att fila hålet lite ovalt så att man kan montera komponenten åt det håll som gör att de hamnar rätt (om detta görs med lysdioden måste en bricka limmas utanpå dioden efter att dioden sitter limmad på plats). Vippbrytare och potentiometer har brickor som täcker över hålet så det kommer inte synas:
Skär ut första hålet till vänster exakt lika stort som hålet. Bli inte förvånad om hålen inte befinner sig mitt i krysset på filmen som användes för att märka ut hålet (se bilden nedan att kryssen inte ligger exakt i hålen). Borret kan glida lite i hålet medan det borras. Placera bara filmen exakt i mitten och skär ut hålen, det blir bra i slutändan ändå:
Skruva dit den komponent som skall sitta längst till vänster. På så sätt låser man plasten så att den inte ändrar läge medan man jobbar. När det är klart väljer man att skära ut hålet längst till höger.
Skruvar dit den komponent som skall sitta längst till höger där senaste hålet skars upp. Se till att filmen är sträckt innan. Skruva fast den komponent som skall sitta där:
Gör på samma sätt med mittenhålen. I exemplet nedan kom hålet för dioden för lång ner (det är justerat nu). Det är ju ingen skönhetstävling utan ett mätinstrument:
Sist skär man ut för lysdioden och sätter fast den:
När komponenterna sitter på plats skär man bort överflödig plast runt kanterna:
Resultatet
Tips
- Om man tycker förfarandet här ovan med overhead-plast är för krånglig kan man skriva på filmen med tuschpenna.
- Man kan skriva direkt på panelerna
- Man kan sätta dit papper först och skriva på pappret.
- Det går bestämma panelens färg när overheadfilm används genom att måla den färg man vill ha på panelerna eller klistra fast självklistrande plastfolie i vald färg.
- Papper går inte använda under overheadfilmen för att få panelen vit, de båda får helt enkelt inte plats i springan panelerna sedan skall tryckas ner i.
Exempel på hur paneltexterna kan se ut.
Skriva med tusch i egen låda:
Annat format i egen låda:
Innehåll
- MATROJIG Del 00 – Idén växer fram
- MATROJIG Del 01 – Design
- MATROJIG Del 02 – Delar
- MATROJIG Del 03 – Kopplingsschema
- MATROJIG Del 04 – Bygga effektförstärkare
- MATROJIG Del 05 – Bygga mikrofonförstärkare
- MATROJIG Del 06 – Montera ljudkort i lådan
- MATROJIG Del 07 – Bygga färdigt panelerna
- MATROJIG Del 08 – Montera slutsteget i lådan
- MATROJIG Del 09 – Montera mikrofonförstärkaren i lådan
- MATROJIG Del 10 – Löda ledningarna
- MATROJIG Del 11 – Slutmontering
- MATROJIG Del 12 – Konvertera nätaggregatet
- MATROJIG Del 13 – Funktionskontroll
- MATROJIG Del 14 – Inställning
- MATROJIG Del 15 – Mätmanual
Bygg mätmikrofoner
Läs mer
- Mätprogrammet REW som används av Matrojig
- Omfattande manual för REW
- Mer att läsa om REW och högtalarmätningar
- Forum för REW och högtalarmätning
Matrojig en enkel men mycket bra apparat för högtalarmätning