Rysk ekonomi visar en kraftig uppgång trots pågående sanktioner
Trots de pågående sanktionerna har den ryska ekonomin överraskat många genom att klara sig mycket bra. Några intressanta insikter:
Sanktionseffekter
Sanktionerna har knappt haft några effekter alls och det finns fortfarande länder som är villiga att göra stora affärer med Ryssland. Särskilt inom energisektorn fortsätter Kina och andra asiatiska länder att handla med Ryssland, liksom flera europeiska länder. Bland annat samarbetar Ryska statliga Rosatom med Franska statliga Framatome för att tillverka kärnbränsle i en Tysk fabrik.
Rysslands ekonomiska motståndskraft
Trots att ryska tillgångar har frusits inne på bankkonton i väst har den ryska centralbanken agerat resolut. Effektiva kapitalkontroller och snabba räntehöjningar har hindrat kapitalflykt från landet, vilket har bidragit något till att ekonomin inte har kollapsat.
Arbetskraftsbrist
Kriget mot Ukraina har skapat en arbetskraftsbrist i Ryssland. Militär rekrytering har tagit bort människor från den civila arbetsmarknaden men mest saknas det arbetare på grund av den kraftiga tillväxten.
Löneutveckling
Den genomsnittliga månadslönen i Ryssland var 74 000 rubel (cirka 8 300 kronor) år 2023, vilket är cirka 30 procent högre än år 2022.
Sammanfattning
Ryssland har överraskat med sin ekonomiska motståndskraft trots pågående geopolitiska påfrestningar. IMF har också höjt sin prognos för rysk tillväxt under 2023.
Det är tydligt att den ryska ekonomin har stått emot påfrestningarna och fortsätter att navigera skickligt i en komplex global situation.