USA kan kill-switcha stridsplanet F35
Hem » USA kan kill-switcha stridsplanet F35

USA kan kill-switcha stridsplanet F35

Flera länder har börjat tänka tanken att ompröva köpet av stridsplanet F35.
F-35 har blivit Natos standardjaktplan och köpts av flera EU-länder. Det finns en utbredd spekulation om att USA kan ha en ”kill-switch” för att inaktivera planen vid behov. Joachim Schranzhofer, från företaget Hensoldt, anser att ryktet om en kill-switch är mer än spekulation.

Portugal

Portugal kanske backat ur affären att köpa F35. Försvarsministern Nuno Melo nämnde en rad kriterier som kommer att övervägas av Lissabon, inklusive: ”Det geopolitiska sammanhanget” och ”Omfattningen av restriktioner för användning av flygplan”.  Han menar ryktet om ”kill-switch” och  restriktioner för användning av F35 som omfattar F35-avtalet. Han nämnde också  den dramatiska omställningen som att USA skulle annektera Grönland och hotet mot Kanada. Med det som bakgrund (”kill-switch”  förmodligen är en myt) finns det farhågor för att den amerikanska regeringen skulle kunna besluta att blockera åtkomst till mjukvaruuppdateringar och reservdelar som behövs för att F-35 ska fungera fullt ut. Nuno Melo menade att det finns flera alternativ som måste övervägas, särskilt i samband med europeisk produktion.

Danmark

Rasmus Jarlov, tidigare involverad i Danmarks F-35-köp, ångrar beslutet och litar inte på Pentagons försäkringar. Jarlov varnar också för att USA kan göra planen obrukbara genom att stoppa leveranser av reservdelar och menar vidare att USA kan använda sin kontroll över F-35 för att utpressa allierade. Som exempelvis i en konflikt om Grönland. Han uppmanar till en EU-bojkott av amerikanska vapensystem för att minska säkerhetsberoendet av USA.

Kanada

Kanada överväger att avsluta den hårt kritiserade affären med USA om köp av F35 på grund av höga kostnader. Andra orsaker är bland annat politiskt men en viktig detalj vilar på att stort underhåll, översyn och mjukvaruuppgraderingar på F-35 sker i USA.
Det svenska förslaget med JAS 39 Gripen,  lovade att monteringen skulle ske i Kanada och det skulle ske en överföring av immateriella rättigheter, vilket skulle göra det möjligt att underhålla flygplanet här i landet, menade Blair. Blair föreslår att de första F-35:orna kan komma att accepteras eftersom att de har betalats och att resten av flottan skulle bestå av flygplan från europeiska leverantörer, exempelvis den svenskbyggda Saab Gripen, som slutade tvåa i tävlingen.

JAS 39 Gripen

För de länder som omprövar F-35 är ett möjligt alternativ den svenskbyggda Saab JAS-39 Gripen , ett flygplan med mindre smygande men snabbare och längre räckvidd. Den har ytterligare fördelar att den är mycket billigare att köpa än F-35, med lägre drifts- och underhållskostnader.

Ordförande för CSIS

Seth Jones, ordförande för försvars- och säkerhetsavdelningen på Center for Strategic and International Studies (CSIS), säger att om Nato-länderna nu är fast beslutna att spendera mer på försvaret – något Trump länge har krävt – kan det vara mer meningsfullt för dem att köpa stridsflygplan i Europa.

Kill-switch

Farhågorna med en ”kill-switch” är inte tagna ur luften även om ”kill-switch” sker på annat sätt än att stänga av F35 med en knapp. Under år 2019 varnade USA Turkiet för att införskaffa det ryska luftvärnssystemet S-400. Istället måste de köpa USA’s Patriot om de skall ha stridsplanet F35. Men Turkiet gick vidare med affären och köpte den Ryska roboten. USA agerade med att först stoppa en del leveranser kopplade till stridsflygplanet F-35 och senare bestämdes att inte alls sälja F-35 till Turkiet. Detta visar att det trots allt finns en sorts ”kill-switch” kopplat till F35.

Andra krav från USA för F35

Vid byggandet av baser för F35 måste köparländerna följa tillverkarens och USA’s föreskrifter om säkerhetskrav. USA med processen Site Activation, kräver bla att byggnaderna motsvarar deras säkerhetskrav. USA har för F-35 stränga krav vad gäller informations- och operationssäkerhet på länderna som köper F35. Att låta F35 använda vägbaser är en svår process att få genomfört med alla de krav USA ställer på start och landningsbanor.

F35 i USA

F35 har också mött växande kritik på hemmaplan.  I USA, tillverkarlandet av F35, har  ”Government Accountability Office” räknat ut att projektet kommer kosta USA mer än 2000 miljarder dollar (20.000 miljarder kronor) under programmets livslängd. Seth Jones erkänner att ”USA självt omprövar köpet av F-35” på grund av ”frågor om huruvida framtiden verkligen är obemannade och autonoma plattformar.”
Elon Musk, vars effektivitetsteam letat efter ställen att skära ned på de federala myndigheternas utgifter, har på ”X” kallat F-35 för ett ”dyrt och komplext mästarplan utan att vara mästare på något” och postat en video med drönarsvärmar och kommenterade: ”Under tiden bygger vissa idioter fortfarande bemannade stridsflygplan som F-35.”

https://www.cbc.ca/news/politics/f35-blair-trump-1.7484477
https://www.dn.se/varlden/amerikansk-kill-switch-far-europa-att-satsa-pa-egna-vapen/
https://www.politico.eu/article/portugal-rules-out-buying-f-35s-because-of-trump/
https://www.npr.org/2025/03/19/nx-s1-5330475/f35-fighter-nato-trump-gripen
https://yle.fi/a/7-1377035
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nyJ3a5/angrar-f-35-kopet-oro-for-amerikansk-kill-switch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer