Windows uppdatering som kallas för apriluppdateringen men egentligen heter ”1803” har ställt till ordentligt med problem. Datorer har slutat att fungera genom att starta om hela tiden utan att ens komma fram till BIOS. Det är livsavgörande för alla datorer att kunna läsa in BIOS först för att därifrån gå vidare. Utan det går inte datorn igång.
Varför blir det fel
Felet uppstår med datorer vars moderkort är byggda för Windows 8.0 och 8.1. De moderkort som är byggda för Windows 10 eller fram till Windows 7 påverkas inte. Det ligger till på det viset att något som kallas UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) har efter hand införts i moderkorten och skall med tiden helt ersätta BIOS. Från början användes det inte eller bara blygsamt. Men med Windows 10 och speciellt med update 1803 används UEFI mer än tidigare. Det är svårt att skilja på BIOS och UEFI på flera moderkort eftersom man hängt kvar vid namnet BIOS och dess typiska grafiska skal. Bland annat kan installationsprogram ändra på vilket Windows UEFI skall vara till för. Felet som uppstår i datorer med moderkort till för Windows 8.0 och 8.1 med operativsystemvalen W8.0, W8.1 och Other är att Windows 10 vid installation av update 1803 går in i UEFI och ändrar till valet W10. Men W10 finns inte som val därför blankas valet, alltså inget väljs. I äldre datorer utan UEFI kan inget välja alls och de datorerna startar som vanligt efter update 1803. Men i de datorer bara med valen W8.0, W8.1 och Other blir det alltså inget val. När datorn startas om efter installation av update 1803 går uppstartprocessen fram till UEFI där operativsystemvalet finns. Eftersom det inte finns något val av os där ser datorn det som ett fel inträffat och gör om uppstarten med samma resultat igen och igen och igen, tills man drar ur sladden ur väggen.
Hur fixar man felet
Det finns två varianter av felet:
- Datorn når BIOS ibland vid de upprepade uppstarterna
- Datorn når inte bios vid uppstart någon gång
Datorn under punkt 1 kan man uppdatera BIOS den gången BIOS går igång. Det går bra att använda samma BIOS-version som redan är installerad. Uppdateringen lägger in ”Other” för operativsystem och datorn går igång. Men update 1803 tas bort direkt efter uppstart och den tidigare versionen återinstalleras.
Datorn under punkt 2 kommer inte att gå till BIOS. För de med enkelt BIOS (tror inte det finns någon sådan) är det bara att slänga moderkortet men för de med ”dubbelt BIOS” eller som det kallas ”Durable BIOS” kan man rädda moderkortet. Gör så här (eftersom moderkortet ändå inte går att använda mer kan man experimentera för att kanske få igång den):
- Läs instruktionen för moderkortet var de två reset-pinnarna för BIOS sitter.
- Reset är till för att radera alla ändringar i BIOS:en så att fabriksinställningarna återinställs. Men det hjälper inte att bara reseta kortet man måste aktivera så att BIOS-kopian ersätter den tidigare.
- För att göra detta måste det bli fel på BIOS-mjukvaran. Det går att skapa ett fel genom att kortsluta de två reset-pinnarna med en skruvmejsel eller liknade snabbt upprepade gånger, kanske så mycket som 5-10 gånger. Men först måste du ta bort kontakten från väggen.
- Sätt tillbaka kontakten i väggen och starta datorn. Om du lyckats skapa ett fel i BIOS-mjukvaran får du oftast upp ett fönster där det står att BIOS är korrupt och att backuppen kommer byta ut originalet.
- När backuppen är färdiginstallerad startas datorn om och update 1803 tas bort och den tidigare versionen av Windows återinstalleras.
- För båda dessa moderkortstyper skall man sedan hindra update för att installera 1803 igen och det gör man genom programmen i WindowsUpdateStop här.
Ett svar på “Update 1803 katastrof”